Don’t feed the alligators - 2023

Don't feed the alligators

2023
 

mixed media, houtskool, borduurlint, boekbinderslijm

De doeken zijn weergaven van plattegronden van gekende sacrale gebouwen ooit geteisterd door brand, zoals bv Notre-Dâme in Parijs, het Pantheon in Rome, de tempel van Efese enz. Ze werden gemaakt door frottage over verkoolde resten van eigen werken, in mij afgebrand atelier. Hierop werd verder gewerkt met uitgeknipte vormen in zwart gaas..

In deze context kunnen we het grote verlies aan kunst en de vernietiging van het momument betreuren, maar niet getreurd om het verlies van het sacrale: want dat is er nog steeds.

Het betreft hier dus een installatie in een bedding van Phoenix-energie: Het werk herbergt het concept van een spirituele entiteit die symbool staat voor de cycli van leven, dood en wedergeboorte.

Een opeenvolging van drie prints van achtereenvolgens Orion, Sirius en de Pleiaden hangen tussen de andere doeken in. Het geheel betreft een oppervlakte van bij voorkeur 4m/5m, maar kan ook compacter.

De Egyptenaren beschouwden Orion en Sirius als het huis van Isis en Osiris, elke farao wou zijn ziel na de dood naar Orion en Sirius terug laten keren. (De piramides van Gizeh werden trouwens in een strikte lijn gebouwd die overeenkwam met die sterren.)

De opstelling met wisselend licht in één tijdsverloop, komt tot stand met medewerking van de firma Chris Pype Licht.
IMG_9868
IMG_9947
IMG_9956
IMG_0004
IMG_0062
IMG_0960
IMG_3171